Økonomisk udvikling i EU
EU’s økonomi viser tegn på stabilisering med faldende inflation, moderat vækst og faldende arbejdsløshed.
Europas syge mand
I 1800-tallet blev Det Osmanniske Rige kaldt ”Europas syge mand”. Efter Draghirapporten kan man spørge om EU er verdens syge mand. I det følgende undersøger jeg EU’s økonomi gennem udviklingen i inflation, økonomisk vækst og arbejdsløshed.

Årlig inflation i EU 2021-2025. Kilde: Eurostat.
Inflationen i EU har oplevet en markant nedgang i de seneste måneder. Ifølge Eurostat faldt den årlige inflation i euroområdet til 2,2 % i marts 2025 fra 2,3 % måneden før 1. Dette fald i inflationen er et positivt tegn på økonomisk stabilisering efter en periode med høj inflation, der nåede op på 10,9 % i oktober 2022
Inflationen stiger – er det et problem? – Finanshuset Fredensborg
Økonomisk Vækst

Økonomisk vækst i EU opgjort som %-vis vækst i BNP pr. kvartal. EU 27, sæsonkorrigeret og kalendertilpasset. Kilde: Eurostat.
Den økonomiske vækst i EU har været moderat, men stabil. I fjerde kvartal af 2024 voksede BNP i euroområdet med 0,2 % sammenlignet med det foregående kvartal. Selvom væksten var langsommere end i tredje kvartal 2024, hvor den var 0,4 %, viser tallene en kontinuerlig vækst gennem hele 2024. Økonomien har også set en stigning i industriproduktionen og detailsalget i februar 2025.
Mulighed for fortsat stigende boligpriser – Finanshuset Fredensborg
Arbejdsløshed i EU
Arbejdsløsheden i EU har været faldende, hvilket afspejler en forbedring i arbejdsmarkedet. Ifølge de seneste data fra Eurostat var arbejdsløsheden i EU i februar 2025 på 5,7 %, det laveste niveau siden år 2000 2. Denne nedgang i arbejdsløsheden er et resultat af økonomiske politikker, pandemiens eftervirkninger og strukturelle ændringer i arbejdsmarkedet.

Arbejdsløsheden i EU 2021-2025. EU 27, sæsonkorrigeret. Kilde: Eurostat.
Der er dog forskelle mellem de nordlige og sydlige EU-lande. I de nordlige lande som Danmark, Norge og Holland er arbejdsløsheden relativt lav med henholdsvis 2,5 %, 3,8 % og 3,9 % i februar 2025. I modsætning hertil kæmper sydlige lande som Grækenland og Spanien med højere arbejdsløshedsprocenter på henholdsvis 8,6 % og 10,61 %.
Frygt for arbejdsløshed skal løse krisen – Finanshuset Fredensborg
Konklusion og betydning for din økonomi
Denne kort gennemgang af EU’s økonomi viser tegn på stabilisering med faldende inflation, moderat økonomisk vækst og lavere arbejdsløshed. De positive tendenser er dog ikke jævnt fordelt på tværs af regionerne, hvilket understreger behovet for fortsatte økonomiske reformer og støtte til de mest udsatte områder.
Dermed kan vi konkludere, at rygterne om den gamle europæiske mands død er stærkt overdrevne. Europas produktion er godt nok stagneret, og der er brug for fornyelse i industrierne. Arbejdsstyrken består af ældre, men veluddannede arbejdstagere, og Europa er desuden hjem for 450 mio. forbrugere med høj købekraft og meget store private opsparinger samt de største kulturskatte i verden.
Derfor er det meget sandsynligt, at de investeringer EU laver lige nu for at genstarte industrierne vil få succes med at genstarte væksten. Det vil ske på basis af klima- og miljøreguleringer, oprustning af forsvar og sikkerhed samt arbejdet for at reducere bøvl og administrative byrder for virksomhederne. Og det vil forbedre din privatøkonomi.
Lige nu forstyrres billedet af USA, Trump og toldkrig, men trods dette er der grund til at slå koldt vand i blodet. Det værd at huske på, at EU med sine 450 mio. indbyggere og hele Europa med 750 mio. er større end USA. Målt på købekraft er Europa det største marked i verden.
Fremtiden står på en lille hestekur for EU’s mest forgældede lande og almindeligt hårdt arbejde for alle andre. Det sidste gælder også Danmark, selvom vi har det godt og ligger blandt de bedste på næsten alle makroøkonomiske parametre.
Derfor kommer du som dansker nok ikke mærke så meget til den krise, som store dele af verden er midt i. Du skal ikke være bekymret, men jeg anbefaler, at du sænker din risiko i din privatøkonomi, og at du opbygger lidt flere reserver – især hvis du arbejder i en branche, der er følsom overfor de globale konjunkturer.