Da renten faldt i 40 år
Den globale rente faldt i 40 år I træk. Det har sandsynligvis påvirket din økonomi flere måder. Se 4 anbefalinger, der kan sikre din økonomi.
Historisk rentefald ændrede økonomien
Fra 1980 til 2020 faldt de globale renter næsten uafbrudt fra op mod 14 % til et historisk lavt niveau omkring 0 % for herefter at stige igen. I sin nye bog “How Low Interest Rates Change the World” undersøger Jesper Rangvid det bemærkelsesværdige fald og de omfattende konsekvenser heraf.
Udviklingen har sandsynligvis også haft betydning for din økonomi – ikke alene til det gode.

Den globale rente, 1980-2022. Kilde: How Low Interest Rates Change the World – Rangvid’s Blog
5 konsekvenser af rentefaldet
I bogen identificerer Rangvid fem centrale globale tendenser, som faldet i renten var med til at skubbe på.
- Større gæld. De lave renter gjorde det billigere for både stater og private at optage lån, hvilket har ført til en markant større gældsætning.
- Højere boligpriser. Billig finansiering har øget efterspørgslen efter boliger, som har presset priserne vejret.
- Stigende aktiemarkeder. Investorer har søgt højere afkast i aktiemarkedet som reaktion på lave obligationsrenter, hvilket har bidraget til stigende aktiekurser.
- Større økonomisk ulighed. Formueejere har nydt godt af stigende priser på aktiver, mens folk med lavere indkomster ikke har oplevet tilsvarende gevinster, det har forstærket den økonomiske ulighed.
- Øget finansiel risiko. Lave renter har tilskyndet investorer til at tage større risici i jagten på afkast, og det kan bidrage til at øge volatiliteten i de finansielle markeder.
Rangvid diskuterer også de underliggende faktorer bag rentefaldet, såsom demografiske ændringer og produktivitetsudvikling, samt de potentielle fremtidige tendenser, herunder hvordan stigende offentlig gæld kan påvirke renterne fremadrettet.
Det er svært at spå – især om renten – Finanshuset Fredensborg
En grundig troværdig analyse
Rangvids analyse er dybtgående og giver en omfattende forståelse af, hvordan lave renter har formet verdensøkonomien over fire årtier. Hans identifikation af de fem globale tendenser er veldokumenteret og understøttes af empiriske data.
Andre økonomer har påpeget lignende sammenhænge. Selvom lave renter kan være nødvendige, kan de også føre til økonomiske forvridninger og øget ulighed, især på kort sigt.
Derudover har forskning vist, at lave renter kan stimulere økonomien ved at gøre lån billigere for både forbrugere og virksomheder, hvilket kan føre til øget forbrug og investeringer. Vedvarende lave renter kan også føre til oppustede aktivpriser og potentielle bobler på bolig- og aktiemarkederne.
Renter spejler en verden i forandring – Finanshuset Fredensborg
4 anbefalinger til danske familier
Selvom renten er steget de senest 5 år fra den var lavest i 2020, er den stadig lav i et historisk perspektiv. I en økonomisk situation præget af lave renter bør du overveje disse 4 anbefalinger til at sikre din økonomi bedst muligt.
- Diversificer dine investeringer. Spred dine investeringerne på tværs af forskellige aktivklasser for at reducere risikoen ved udsving i specifikke markeder, aktivtyper og værdipapirer.
- Vær forsigtig med at stifte gæld. Selvom lave renter gør lån billigere, bør du undgå at stifte for meget gæld, for at sikre at du kan tåle stigende renter i fremtiden. Det er især gæld til forbrug, du skal undgå. Derimod virker gæld til køb af fast ejendom generelt modsat, da det hjælper din formue på vej bl.a. på grund af gunstige danske skatteregler på dette område.
- Planlæg langsigtet. Udnyt de lave renter til at investere i langsigtede aktiver, som uddannelse eller energirenoveringer, der kan give afkast over tid. Uddannelse er den bedste investering, du kan gøre, fordi det giver dig en høj timeløn resten af livet.
- Styrk dine økonomiske reserver. Sørg for at have opsparing til uforudsete udgifter, der giver økonomisk sikkerhed i økonomiske nedgangstider.
Følg disse anbefalinger for at sikre privatøkonomien til en usikker fremtid, hvor renten kan stige yderligere eller forblive på det nuværende forholdsvis lave niveau.