fbpx
Få den rigtige risiko i din portefølje

Få den rigtige risiko i din portefølje

Skal du vælge lav, høj eller middel risiko i din portefølje? Skal du have den samme risiko på kort og lang sigt? Hvordan kan du få den rigtige risiko i din investering?

Risikoen i din investering hænger meget nøje sammen med din mulighed for afkast og din risiko for tab. Jo højere risiko, du vælger, desto bedre bliver dine chancer for et højt afkast, men desto større bliver også din risiko for et stort tab.

Du kan ikke fastlægge risikoen i din investering én gang for alle, for risikoen i din portefølje går op og ned i takt med udviklingen på finansmarkedet. Derfor skal du løbende justere risikoen i din investering. Ellers kan din portefølje med lav risiko gå hen og få høj risiko, og den portefølje, du har sammensat med høj risiko, kan med tiden få for lav risiko.

Du skal selv sørge for at holde den risiko, du ønsker i din portefølje, nogenlunde konstant på kort sigt. På den lange bane skal du sørge for, at risikoen stille og roligt falder frem mod det tidspunkt, hvor du skal bruge pengene. Det er det sidste, der er sværest.

Har du for lav risiko i din pension?

Risiko i din portefølje på kort og lang sigt

Når du vælger risiko i din investering, handler det om, hvor meget positive og negative udsving i finansmarkederne skal betyde for værdierne i din investering. Der er ingen, der kan fortælle dig, om du skal vælge lav, middel eller høj risiko i din investering for at få det største afkast. Det kan du først se, når perioden er gået, og du skal til at bruge dine penge. Derfor er valg af risiko altid et gæt på, hvad der passer din økonomi bedst.

Der er dog nogle generelle tommelfingerregler. Du bør som regel kun have høj risiko i din investering, når din tidshorisont er lang. Omvendt er det naturligt at have lav risiko, når din tidshorisont er kort. Det skyldes, at det tager tid at hente store tab i porteføljen hjem igen.

Når du sammensætter porteføljen og vælger risiko i din investering, er det vigtigt at kende din tidshorisont. Mange laver fx den fejl at vælge lav risiko på hele pensionsformuen, efter de er gået på pension. Men der kan gå 20-25 år fra pensionering indtil alle pengene er udbetalt. Derfor er det bedre at beholde nogen risiko i porteføljen, efter du er holdt op med at arbejde, selvom du naturligvis skal have mindre risiko end, da du var 30.

Få den rigtige risiko i din investering

Du vælger risiko i din portefølje ved at sammensætte en buket af forskellige typer obligationer og aktier. Almindeligvis vil mange aktier og få obligationer give høj risiko, og omvendt giver få aktier og mange obligationer give lav risiko. Vær dog opmærksom på at nogle obligationer har høj risiko, så det gælder om at vælge de rigtige med lav risiko.

Derudover er det vigtigt at sprede din investering i aktier på mange forskellige typer og mange forskellige markeder. Det kan være kompliceret som almindelig investor og praktisk taget umuligt, hvis du ikke har rigtig mange penge. Derfor er det en fordel at investere i aktier gennem en investeringsforening for en mindre portefølje. Det billigste og bedste er at investere i indekserede investeringsforeninger eller ETF’er.

Image link

Skal du rebalancere din portefølje?

Er din risiko steget eller faldet?
Få en uforpligtende samtale med en erfaren rådgiver

Sådan bevarer du den rigtige risiko i porteføljen

Køb når aktierne falder og sælg når aktierne stiger. Det kan lyde mærkeligt, men sådan bevarer du den rigtige risiko i porteføljen.

Hvad skal du gøre med din investering, når der er store udsving på obligations- og ikke mindst aktiemarkederne? Mange investorer sælger i panik, når aktiekurserne rasler ned, og skynder sig at købe, når aktiekursen har været på vej op et stykke tid. Men er du smart, så gør du det modsatte.

Det kræver dog at du først har lagt dig fast på din ønskede risikoprofil og investeret din formue i overensstemmelse med det. Når det er gjort, skal du rebalancere din portefølje en gang imellem – måske én gang om året. Når du rebalancerer porteføljen, sælger du ud af det, der er steget mest siden sidste rebalancering, og køber op af det, der er faldet mest. På den måde genskaber du balancen mellem andelen af aktier og obligationer i din portefølje, så den igen passer helt præcis til din risikoprofil.

Kend risikoen på dine investeringer

Sådan rebalancerer du porteføljen.

AktierObligationer
Oprindelig fordeling500.000 kr. (50 %)500.000 kr. (50 %)
Kursudvikling det første år+30 %0 %
Ny fordeling efter et år650.000 kr. (57 %)500.000 kr. (43 %)
RebalanceringSælger for 75.000 kr.Køber for 75.000 kr.
Fordeling efter rebalancering575.000 kr. (50 %)575.000 kr. (50 %)
© 2016 Finanshuset i Fredensborg A/S

Tabellen viser, hvordan du rebalancerer din portefølje på en mio. kr. med 50 % aktier og 50 % obligationer. Efter en periode, hvor aktierne er steget med 30 % og obligationer er uforandret, er værdien af aktierne steget til 650.000 mens obligationerne forsat er 500.000 kr. værd. Du rebalancerer porteføljen ved at sælge aktier for 75.000 kr. og købe obligationer for samme beløb.

Efter rebalancering er fordelingen mellem aktier og obligationer igen 50/50 og du er tilbage på din oprindelige risikoprofil i din portefølje. Rebalancerer du jævnligt, er du sikker på at bevare den rigtige risiko i porteføljen.

Relaterede Nyheder